Jyrki Itkonen Sähköä lämpöä Suomeen

TOIMIVIEN VOIMALOIDEN PURKU EI OLE YMPÄRISTÖTEKO

VALLALLA VIHREÄ KERTAKÄYTTÖKULTTUURI - TOIMIVIEN VOIMALAITOSTEN PURKAMINEN EI OLE YMPÄRISTÖTEKO!

Lueskelin ministeri Orpon Facebookia, jossa hän kehuu kuinka päättäväinen hän on ajaessaan alas suurten kaupunkien hiilen polttoa voimalaitoksissa ja lämpökattiloissa. On kaupungeilla kuulemma jo suunnitelmat olemassa hiilestä luopumiselle 2029 ja niin helppoa se on. Ei vaan Orpo ole yhtään huolissaan siitä rahasta ja niistä kustannuksista, joita lysti maksaa, kun toimivia ja arvokkaita luonnonvaroja laitteistoissaan sisältäviä voimalaitoksia puretaan ja siirrytään kalliimpiin polttoaineisiin, joiden kautta valtio maksaa tukea energiyhtiöille ja valtio menettää hiilestä saatavat verotulot noin 0,6 miljardia vuodessa hiili kun on ankarimmin verotettu polttoaine Suomessa. Ei huoleta päättäväistä Orpoa kaupunkien kaukolämmön hinnan nousu noin 20-30 prosentilla, joka omalta osalta nakertaa Suomen kilpailukykyä entisestään ja aiheuttaa hiilivuotoa lisääntyvässä määrin Kiinaan ja muihin hiilimaihin. Taitaa vähiten päättäväistä Orpoa huolettaa energianhuoltovarmuuden heikkeneminen päätöksellä, jolla ei vähennetä EU:n yhteisiä CO2-päästöjä edes yhden gramman vertaa, koska Suomi toimii EU:n päästökaupan piirissä.

Kivihiilen ja öljyn kulutuksesta

Kivihiilen ja öljyn kulutuksessa ei sinänsä ole mitään järkeä, mutta korvaavien energiamuotojen löytäminen on hankalaa niin, että juuri tuon Suomen arktisen talven enrgianhuoltovarmuus säilyy. Kuitenkin hiilen polttaminen Suomessa tehdään niin puhtaasti, että siitä ei ole haittaa kenellekään, koska savut puhdistetaan tehokkaasti, mutta maan pinnalla tapahtuva öljyn polttaminen autoissa ja pienkattiloissa synnyttää kaupunki-ilmaan päästöjä, jotka katupölyn lisäksi ovat suurin mitattava haitta esim. Helsingin ilmanlaadussa. Puun pienpoltto lisää päästöjä ja samaten tuleva rekkaralli, jolla aletaan kuljettaa haketta, pellettiä yms Helsinkiin, kun hiilen poltto loppuu Hanasaaressa 2024 ja Suomessa 2029.

Mitä vielä hiilen polttoon tulee vaikkapa Helsingissä, niin se on todella hyvä, että se loppuu, mutta se lopettaminen kannattaisi tehdä teknistaloudellisesti järkevästi ja luonnonvaroja säästämällä, eli käyttämällä nykyiset maailman puhtaimmat ja tehokkaimmat hiilivoimalat käyttöikänsä loppuun asti.

Vihreää kerskakulutusta

On suoranaista vihreää kerskakulutusta purkaa pois hienot, paljon arvokkaita luonnonvaroja sisältävät ja puhtaat voimalaitokset tilanteessa, jossa toimitaan EU:n päästökaupan piirissä, eli siten, että globaalit CO2-päästöt eivät vähene grammaakaan, kun ennenaikaisesti puretaan pois toimivat voimalaitokset. Siksi Helsingin alkuperäinen 2050 mennessä tapahtuva hiilenkäytön lopettamissuunnitelma olisi ollut kestävän kehityksen ja luonnonvarojen säästämisen kannalta sopivin tie lopettaa hiilen poltto Helsingissä ja myös muualla Suomessa CHP-laitoksissa.

Ilmansuojeluun investoidut miljoonat

Tähän toimivien cleantech hiilivoimaloiden purkamiseen liittyy vielä sekin, että niissä on erittäin tehokkaat savukaasujen puhdistuslaitteet, joista osa (rikinpoistolaitokset/pölyhiukkasten kangasfiltterisuodatus, lownox-polttimet ja katalysaattorit, sähkösuodattimien ohjausjärjestelmien modernisoinnit) on Helsingissä tehty vasta voimalaitosten valmistumisten jälkeen suurelta osin vasta 2000-luvulla, kun tiukka EU:n päästödirektiivi astui voimaan 2016.

Nämä äskettäin jälkiasennetut puhdistuslaitteet ovat Helsingissä kaikki yhdessä maksaneet yli 100 miljoonaa euroa. Sipilän ja Mykkäsen lupaamilla kehitysmaiden 114 miljoonalla ilmastonmuutoseurolla saisi maapallon jossakin kolkassa pari kolme hiilivoimalaitosta modernisoitua Hanasaaren ja Salmisaaren tasolle savukaasujen puhdistuksen osalta.

Energiatehokkuuteen investoidut miljoonat

Sen lisäksi pitäisi vielä investoida kymmeniä miljoonia euroja energiatehokkuuden osalle samaan tapaan, mitä Helsingissä on viimeisen 10 vuoden aikana tehty. Siellä on kymmenien miljoonien eurojen voimin uusittu voimalaitosten automaatiot, sähköistykset, hankittu älykkäitä säätötapoja kuten inverttereitä jne, jotta saadaan polttoaineesta mahdollisimman suuri hyöty talteen, eikä polttoaineen energiaa turhaan haaskaudu käyttämättömänä ympäristöön.

Kaiken huipuksi hiilivoimalaitokset on varustettu lämpöpumpuilla, joilla saadaan eri laitteisiin liittyvät hukkalämmöt talteen kaukolämpöveteen.

Hiili polttoaineena

Mitä vielä hiileen polttoaineena tulee, niin hiilen ylivoimaisesti paras ominaisuus on sen sisältämä suuri energiamäärä ja suhteellisen hyvä varastoitavuus. Niiden ominaisuuksien kautta turvataan pääkaupunginkin energianhuoltovarmuus kaikkein parhaiten ja siksi mm. metsien ja soiden keskellä sijaitseva Jyväskylä rakensi 16 miljoonalla eurolla vuonna 2013 hiilijärjestelmän ja -varaston biovoimalaansa. Sen takia arktinen kylmä ja pimeä Suomi on viimeisiä maailman kolkkia, joissa hiilenpoltto pitäisi lopettaa varsinkin, kun täällä polttoaine voidaan hyödyntää 90 -prosenttisesti.

Tulevaisuus

Hiililakihan on täysin aluepoliittinen aikaansaannos, jolla halutaan siirtyä kaikkein suuripäästöisimpään turpeeseen ja kuvitellaan Suomen risujen ja hakkeiden riittävän suurten kaupunkien tarpeisiin. Sen poliittisen puolen ja pelaamisen vahvistaa se, että vuonna 2015 nostettiin maakaasun vero niin korkeaksi, että hiilen käyttö lisääntyi, kun kaasua ei nykyisin kannata polttaa kuin kovimpaan energiantarpeeseen silloin, kun kaasu on kaasupörssissä öljyä halvempaa. Huomattava on myös se valitettava tosiseikka, että Ruotsissa osattiin maata johtaa niin, että siellä hiilen käyttö loppui ilman lakiakin ja siellä se edelleen ihan ilman valtion johdon erillistä lupaa turvaa Tukoholman lämmön tarpeen kovimmilla pakkasilla ja tuottaa siinä sivussa syntyvää sähköä juuri silloin, kun sekä sähkön että lämmön tarve on juuri ankarimmilla talven pakkasilla lyhyen aikaa suurimmillaan. 

Siirtyminen ydinvoimalämpöön olisi oikea tie Helsingissä, mutta onko Suomi valmis pieniin torium voimaloihin vielä 2029? En jaksa uskoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"On suoranaista vihreää kerskakulutusta purkaa pois hienot, paljon arvokkaita luonnonvaroja sisältävät ja puhtaat voimalaitokset tilanteessa, jossa toimitaan EU:n päästökaupan piirissä"

Argumentti, jossa päästökaupan piirissä olevia voimaloita pitäisi purkaa huonoimmuusjärjestyksessä, on kyllä oikein pätevä ja sen ovat vihreätkin esittäneet.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ihan järjetön ajatus on että tuulivoimaloiden rakentamisella korvataan joku muu sähköntuotanto muoto, tuulivoimaloiden rakentamisesta on enemmän haittoja kuin mitään hyötyjä. On infraääni haitat, toimivat lintusilppureina, vaativat avohakkuita, uusia teitä ja sähkölinjoja, sähköasemien rakentamista jne. mutta jos vaikuttavuus selvitetään tuulivoimaan sijoittajan toimesta (Jarmo Partanen), niin ei mitään haittoja ole.

https://www.linkedin.com/pulse/tuulivoimaloiden-in...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Pitäisi tehdä Saksat: Rakentaa kulissiksi kymmeniätuhansia tuulivoimaloita ja niiden varjossa tuottaa energia ruskohiilellä niin saisi osakseen ylistävää hyminää. Esimerkkimaa.

Tai Kiinat: Rakentaa uutta hiilivoimaa ja luvata mahdollisestti tarkastella asiaa uudelleen vuoden 2030 jälkeen. Ympäristösopimuksen allekirjoittajat riemuitsevat.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Täällä Helsingissä on todellakin Euroopan ympäristöystävällisimmiksi todetut hiilivoimalat, jotka tuottavat sähköä ja kaukolämpöä erittäin energiatehokkaasti ja hyvällä ympäristösuhteella.

Vihreät, kokoomus ja vasemmisto ovat ajaneet niitä alas "2020"-hankkeen puitteissa, jonka mukaan kyseisenä vuonna 20 prosenttia Helsingin käyttämästä energiasta pitäisi tuottaa kotimaisilla energianlähteillä.

Sen vuoksi myös veroäyri saattaa olla lopulta yli 20.

Puolasta saadaan nyt helposti kivihiiltä esim. Salmisaaren voimalaan, jossa hiili kannattaisi käyttää, sillä Puolan omat voimalat ovat saastuttavia ja vanhentuneita.

Myös Inkoon hiilivoimalat olisi kannattanut pitää käytössä eikä purkaa, kuten vihreän järjettömyyden vuoksi tehdään.

Suomen taloutta ja teollisuutta ei pidä hirttää ympäristödirektiiveihin, sertifikaatteihin eikä paragraafeihin.

Meillä Perussuomalaisissa puolustetaan sekä ydinvoimaa että hiileen perustuvan energian oikeutusta kylmissä ja harvaanasutuissa maissa, ja ajan asiaa aktiivisesti politiikassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Persujen sinällään fiksu energiapolitiikka vain hukkuu maahanmuuttovastaiseen älämölöön, mikä jättää meille äänestäjille tasan nolla vaihtoehtoa vaikuttaa paremman energiatuotannon puolesta.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

”Persujen sinällään fiksu energiapolitiikka...”

Tämä oli varmaankin huumoria.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

Sokeiden maassa yksisilmäinen on kuningas.
Mutta sanotaan nyt että vähiten haitallinen huoltovarmuudelle, taloudelle, ympäristölle ja ilmastolle.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Politiikan huonous on vähän paikkakuntakohtaista. En nyt ala nimiä mainitsemaan, mutta jossain kaupungissa voisi saada hyvinkin paljon ääniä sloganilla "Sähköntuotanto lopetettava ja siirryttävä sähköautoihin".

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Tuo kaupunginvaltuuston tekemä ihan ikioma 20-20-20 -päätös meni sillä tavalla, että Helenin sähkön ja lämmön tuotannossa ja hankinnassa uusiutuvien energialähteiden osuus on vuoteen 20 mennessä oltava vähintään 20 %. Kolmas 20 tulee siitä, että sähkön ja lämmön tuotannossa Helen vähentää kasvihuonekaasupäästöjään 20 % vuoteen 20 mennessä vuoden 1990 tasosta.

Siinä tuo kaupunginvaltuuston asettama uusiutuva energialähdeosuus 20 % asettaa tuolle 20 % päästövähennysosuudelle omat rajansa, kun sitä uusiutuvaa osuutta ei voi toteuttaa vaikkapa maakaasun käyttöä tai ydinvoimaosuuksia lisäämällä, ne kun eivät kuulu kategoriaan uusiutuva energialähde. Siksi ydinlämpökään toriumreaktorilla ei ole vaihtoehto, ellei tuota 20-20-20 päätöstä muuteta. Tuulimyllyjäkin Helen yritti rakentaa maakuntakaavojen mukaisille tuuliteollisuusalueille Inkoon ja Sipyyn edustalle noin 140 kpl, mutta paikalliset valtuustot torppasivat hankkeet. No niillä ei Helsinkiä olisi paljoa lämmitetty, mutta olisipahan Hansaaresta poistuvaa sähköenergian tuotantoa korvattu sitä kautta. Henkilökohtaisesti olen erittäin iloinen siitä, että Suomen rannikko ja muun Suomen kansallismaisemat, ja luonnonrauha suojeltaisiin tuolta teollisuudelta ihmisten terveydestä ja asumisviihtyvyydestä nyt puhumattakaan.

On nyt myös hyvä muistaa, että kun Hanasaari puretaan ja tilalle tulee sitä uusiutuvaa polttoaineta eli haketta ja pelletiä, että kymmeniä, ellei yhteensä satoja miljoonia euroja maksavat korvaavat laitokset tehdään 30-50 vuoden käyttöä ajatellen. Ne vat uusia kaupungin sydämiä, joihin vedetään suuret kaukolämmön siirtoputket ja sähkölinjat, jotka nekin maksavat paljon rahaa. Eli niiden uusien hake- yms. laitosten ei soisi olevan kertakäyttölaitoksia niidenkään, kun mietitään missä suosiossa metsien hakkaaminen energia- ja muuhun käyttöön alkaa nykyisin olemaan. Metsien sivutuotteet eivät Suomessa riitä kattamaan kuin murto-osan Helsingin tarpeesta ja pakollisen polttoaineen kilpailutuksen kautta myös ulkomaiset vaihtoehdot aina kanadalaista pellettiä myöten ovat mahdollisia.

Pikkasen pelkään sitä, että kun Hansaasaarta korvaavat laitokset ovat valmiita, poliittisessa päätöksenteossa ne ovat yht äkkiä pahiksia ja taas alkaa joku uusi vihreä kerskaruljanssi, jonka kulutajat tietysti maksavat. Ne kun tuntuvat poliittiset ajatukset vaihtuvat 4 vuoden välein, vaikka energiantuotantoa suunnitellaan raskaiden investointien takia vähintään 30 vuoden aikajänteellä.

Ketä kiinnostaa, tuommoinen voimalaitos on vihreän kerskakulutuksen edessä kevyttä kamaa. Moskeija sinne varmaan hyvin mahtuu tai se Guggenheim museo:

https://www.helen.fi/yritys/vastuullisuus/ajankoht...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ei kai koko voimalaa tarvitse purkaa jos tulipesän vaihtaa toiselle polttoaineelle?

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Lue Martti Haverinen tuo 20-20-20 kommenttini.

Mutta joo, voi vaihtaa toiselle polttoaineelle. Se vaan kestää vähintään vuoden verran se vaihtotyö, eli mistä energiaa sen aikaa saadaan? Muistan yhden koan pakkastalven, kun Helsingissä oli kuukauden verran -26 C ja kaikki voimalaitokset tuurilla toimivat täysillä sen jakson yli. Voimalaitoksilla ei saanut edes isoja ovia avata, jottei impulssiputket olisi jäätyneet ja laitos mennyt alas, jonka takia lämmön rajoitukset eli kysyntäjousto olisi Helsingissä alkanut. Siinä pitää siis olla korvaava voimala luotettavasti käytössä ennen kuin vanha voidaan purkaa. No toki hiilipölykattilan muuutokset muulle kuin kaasulle ovat todella haastavat ja helpointa ja halvinta on tehdä uusi monipolttovoimala suoraan tilalle. Mutta se kaasuhan ei täytä sitä kaupunginvaltuuston hyväksymän ja voimassa olevan päätöksen 20 prosentin uusiutuvan polttoaineen osuutta.

Kaikenlaista voisi tehdä, mutta nyt Helsinki menee kaupunginvaltuuston tekemän 20-20-20 päätöksen merkeissä ettenpäin, jossa nuo rakenteilla olevat uudet energiantuotantotavat on määritelty. Kovastihan Suomessa kaiken aikaa huudellaan, että Helsingin pitää tehdä sitä sun tätä ja teekkaritkin Aalto-yliopistossa kaikkea ehdottelevat, kun suuressa viisaudessaan yrittävät puuttua yhden yksittäisen osakeyhtiön sisäisiin asioihin. Nyt on tuo valtuuston 20-20-20 päätös tehty ja sen mukaan on Helsingissä edettävä. Toki hiilen käytön kieltävä laki on 2029 tulossa, mutta osakeyhtiö omista monipuolisista energiantuotantoonsa liittyvistä lähtökohdistaan osaa varmaan tehdä sellaiset parhaat mahdolliset ratkaisut, että meille helsinkiläisille kaukolämmön hinta pysyy edes siedettävällä tasolla. Siihen minä luotan kyllä, koska ovat energia-alan parhaita asiantuntijoita ja ovat jo 1976 YK:n ympäristöpalkinnolla palkittuja tehokkaaseen ja ympäristystävälliseen enrgiantuotantoonsa liittyen. Tuskin tuo osaaminen on sieltä kadonnut mihinkään.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Harvinaisen täydellinen ja perusteltu asiantuntijanäkemys meidän energia-ja ilmastopolitiikasta, mikä täyttää lukuisten törkeiden rikosten tunnusmerkistön. Itse yritin mm.Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmässä ja kaupunginvaltuustossa 24 vuotta ajaa näitä asioita samoin järki perustein, mutta sain vain jättimäiset mustamaalauskampanjat osakseni, jonka seurauksena päädyin eroon kokoomuksesta vuonna 2012. Siis minä erosin kokoomuksesta, eikä minua erotettu jonku penintallin suunnitteleman "spurgukohun seurauksena", kuten mukana olleet tiedotusvälineet asian käänsi!

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Toivottovasti en nyt loukkaa ketään tai vastaavaa, mutta mielestäni lukijoiden olisi hyvä tietää, millä kompetensilla tämä blogi-kirjoitus , joka jostain syystä ei vielä ole toimituksen etusivulla tai ´karusellissa´, on kirjoitettu:

Kirjoittaja en Heleniltä eläköitynyt voimalaitospäällikkö.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Sen näkee tekstistä, kun itsekin neljän insinöörikoukutuksen miehenä olen toiminut mm. voimalaitosalalla Ruotsissa ja Suomessa, mutta päätöksiähän meillä tekee "psykopaatit jotka eivät mitään välitä ja tollot, jotka eivät mitään ymmärrä"(varapääministeri Timo Soini) ja "patoloogiset valehtelijat, spykopaatit ja narsistit"(pormestari Jan Vapaavuori)! tai päiväkotilapset vihertaistolaisten tätien oppien mukaan, jotka päätyvät kokoomuksenkin päättäjäpapoille...onhan ne
niin lutusia!
Yritin ryhmässämme ja ylipormestari Jussi Pajuselle paasata faktoja ja panna jäitä hattuun järjettömästä hiilivoimaloidemme sulkemisideasta, mutta hän kehotti juttelemaan Prahan kaupunginjohtan kanssa, joka oli kuulemma ainoana kanssani samaa mieltä! Muuten hän totesi Paulin olevan yleensä aina oikeassa ja kiitteli mm. Hitas-loukkujen purkua yhden valtuutetun aikaansaamasta suurimmasta muutoksesta vaalikaudella.

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Pauli Leppä-Aho, seurasin aikanaan tuon 20-20-20 asian etenemistä aitiopaikalta, kun samoihin aikoihin rakensimme 62 miljoonan euron arvoista hiilen täysautomaattista kalliovarastoa, joka nyt 2028 jää sekin arvottomaksi. EU:ssa on vahva omaisuudensuojalaki ja jos muut eivät hiililaista valita EU:n komissiolle, niin minä helsinkiläisenä veronmaksajana ja asiasta kärsijänä teen sen ihan itse. Eläkkeellä kun aikaa semmoiseenkin.

Mutta tosiaan se 20-20-20 näytelmä oli kamalaa seurattavaa, koska siinä osakeyhtiön omistaja osoitti erittäin huonoa johtamiskulttuuuria, kun puuttui firmansa toimintaan. Käytännössähän on yleensä niin, että omistaja nimeää osakeyhtiölleen hallituksen, joka tekee osakeyhtiötä koskevat päätökset, joista suurimmat miljoonien eurojen hankkeet viedään omistajalle päätettäväksi.

Siinä kun on vaan niin, että osakeyhtiölain mukaan firman hallituksen jäsenten pitää päätöksissään katsoa osakeyhtiön etua, eikä se saa päätöksillään tahallisesti huonontaa osakeyhtiön tulosta. No omistaja saa kyllä pistää yhtiönsä talouden kuralle, joten siksi tuo 20-20-20 -päätös ja sen aiheuttamat toimenpiteet oli päätettävä kaupunginvaltuustossa ja ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Seurasin itse tuota valtuuston 20-20-20 -kokousta, joka muistutti lähinnä ilmastollista herästyskokousta ja kiinnitin huomioni siihen, että todellakin perussuomalaiset ja olikohan se kristilliset vastustivat Hanasaaren purkua ja sen aiheuttamia esityksen mukaisia uusia toimenpiteitä. Mutta niillä valtuuston päätöksillä nyt mennään eteenpäin ja aika tulee näyttämään millaisin taloudellisin yms. seurauksin. Ja jos jotain huonosti sattuu menemään, kaupunginvaltuustossa varmaan nousee käsiä ylös vastuun kantamisen merkiksi.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

En tiedä oliko maininta eläköityneestä voimalaitospäälliköstä tarkoitettu negatiiviseksi vai positiiviseksi, mutta pääkohta, että maailman puhtaimmat ja tehokkaimmat hiilivoimalat kannattaisi pitää toiminnassa käyttöikänsä loppuun asti on aivan totta. Asioita ei pidä tarkastella kokonaisuuksista irrallaan. Muuten ne voivat mennä täysin vikaan.

Ihan vastaava tapaus on Bernerin esityksessä päästä eroon polttomoottoriautoista, koska sähköautojen energian tuottoon tarvittavat päästöt ovat pienempiä. Hänkään ei mitenkään huomioi, että auton valmistuksesta johtuvan ympäristökuormituksen takia ei ole mitään järkeä hylätä täysin käyttökuntoisia autoja.

Kuten tämän päivän Hesarin poikkeuksellisen ansiokkaassa Vieraskynä-kirjoituksessa todettiin nykyisen lainvalmistelun - samoin kuin myös poliittisen päätöksenteon yleensä - kehnous johtuu pitkälti kokonaisnäkemyksen puutteesta.

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Seppo Viljakainen, en laittanut noita titteleitä sen takia, että itse asia on minun mielestäni paljon tärkeämpi kuin tittelit. Vanhoihin töihin ei minulla ole enää mitään liittymiä muuten, kuin että sekä työn että sivutoimisen energiatekniikan eri aineiden opettamisen kautta seurasin aitiopaikalta monia energiapuolen asioita ja jatkuvaa käytännön asioiden kehittymistä ja sitä kautta sain sekä oppia että kokemusta energiapuolen asioista. Käytännön tuntemustani ehkä kuvaa se, etä minulla on DI:n tutkinnon lisäksi ylikonemestarin pätevyskirjat, joiden saaminen edellyttää pitkää työskentelyä paineastia-asetuksen määräämissä tehtävissä.

Ehkä tärkein asia omille kirjoittamiselle on se myötähäpeä ja suuri tietämättömys, joka aika monella energia-asioista kantaa ottavalla on. Ei osata hahmotaa kokonaisuuksia ja itse asiassa ei edes haluta hahmottaa niitä, kun jotakin omaa energiantuotannon osa-aluetta lobataan ja tehdään energiaan liittyvää alue- tms. politikkaa, joka on Suomelle vahingollista politiikkaa.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Jyrki, titteleistä ei niin väliä, mutta kompetenssisi on ´kovaa valuuttaa´.

Muuten; laitoitko ´CV:si` esille kommenttini ( kirjoitusvirheineen, joita en näköjään saa korjattua) jälkeen vai enkö ´sokeuttani´ sitä huomannut?

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen Vastaus kommenttiin #18

Seppo Viljakainen, laitoin "CV:n" esille sen jälkeen, kun toit sen esille. Kirjoitusvirheet kuuluvat normaaliin elämään ja itse asia on tärkeintä ja ne jotka puuttuvat kirjoitusvirheisiin, ovat yleensä siitä asiasta pihalla kuin lumiukot.

Tässä yhteydessä voi kertoa miten ensimmäisen kerran törmäsin otsikkona olevaan vihreään voimalaitoksia koskevan kerskakulttuuriin, joka avasi silmäni. Se oli joskus 1990-luvun alussa, kun vieraanani oli neuvostoliittolainen valtuuskunta. Kerroin heille, että vanhempi Hanasaaren vuonna 1960 käyttöön otettu A-voimalaitos puretaan piakkoin.

He pyörittelivät päitään ja sanoivat tietävänsä länsimaisen kertakäyttökulttuurin, mutta että se koskee myös voimalaitoksia, se kuulosti uskomattomalta! He olivat lähtöisin jostakin neuvostoliittolaisesta muutaman miljoonan asukkaan kaupungista ja kertoivat, että heidän vanhin voimalaitos on otettu käyttöön vuonna 1947, ja että ettekö te huolla ja korjaa noita voimalaitoksia ollenkaan niin kuin he tekevät?

Kerroin, että kyllä me niitä huollamme, mutta se riippuu vähän siitä millaiset tuulet Suomen päättävissä elimissä milloinkin puhaltavat, niin sen mukaan niitä rakennetaan ja puretaan. Kerroin, että tuon A-voimalaitoksen purkamisen syy oli siinä, että siihen olisi pitänyt rakentaa rikin- ja typenpoistolaitokset ja se ei ollut kannattava investointi noin "vanhaan" laitokseen. Sitäkin asiaa he ihmettelivät, kun heillä ei ollut alkeellisimpiakaan savukaasujen puhdstimia omissa voimalaitoksissaan ja itse asiassa olivat siihen puoleen Hanasaaressa tutustumassa.

No sittenhän pohjoiskorealaiset kuulivat jostakin, että Hanasaari A-laitos puretaan. He yrittivät kovasti ottaa audienssia tasavallan presidentinkin luokse, kun luulivat, että hän päättää noiden voimalaitostenkin kohtalosta, kuten heillä suuri johtaja tekee. Kyllähän sitä Pohjois-Korea -korttiakin sitten mietittiin, mutta ei tuommoista isoa laitosta mihinkään hevin siirretä. Joitain erillisiä komponentteja kyllä.

Se oli harmi, ettei Hanasaren A-voimalaitosta voitu siirtää Pohjois-Koreaan. Siellä se toimisi tänä päivänä yhtä hyvin kuin vanha suomalainen Hiace Afrikassa. Ja nythän ihan kohta Afrikka saa 800 000 vanhaa suomalaista henkilöautoakin, kun Suomi näyttää maapallolle ilmastoesimerkkiä liikenteenkin puolella ja siirtyy sähköautoiluun.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Energia asioista ei saisi poliitikot tehdä mitään sopimuksia, tekniikka ja politiikka olisi pidettävä erillään. Jokainen tietää mitä tarkoittaa poliittinen vastuu teknisissä ratkaisuissa.

Korkeintaan poliitikot voivat esittää jotain linjauksia päästöistä ym. mutta miten näihin toiveisiin päästään, niin se on tekniikan asiantuntijoiden homma.

Juhani Leskelä kertoi joskus kun poliitikot ajoivat valtion tukirahoilla tuulivoiman rakentamista länsirannikolle ettei se ole järkevää, tuulivoima ei ole itsessään kannattavaa sähköntuotantoa. Tupla tuotanto tulee helvetin kalliiksi yhteiskunnalle, siitä on niin paljon varoittavia esimerkkejä maailmassa ettei kukaan sähköntuotannon asiantuntija lähtisi tällaista esittämään missään firmassa. Mutta kun valtio maksaa tuulisähköstä kolminkertaisen takuuhinnan poliitikkojen oma etu käytännön mukaan, niin löytyyhän niitä tuulisähkön tuottajia ketkuista jotka sitä halusivatkin, ja oli jo valmiina ulkomailta malli ja kuinka se otetaan käyttöön.

Pekkarinen teki mitä pyydettiin, ja niin kuin hän itse asiasta sanoi: "nerokas tariffi", kusetus toteutui.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jos kivihiiltä ei olisi koskaan löydetty niin maapallolta ei löytyisi yhtään metsää mistään kolkasta koska kaikki olisi poltettu. Nyt ollaan menossa siihen suuntaan että ne metsät oikeasti poltetaan ja tätä metsien hävittämistä ajavat ne jotka on olevinaan ilmaston ja luonnon suurimpia suojelijoita.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Panen oheen aiemman kolumnini vähän täydennettynä. Toivomuksen penintallille luottamuspaikoita oli aina tekninen lautakunta, kun sille kuului energialaitos ja vesilaitos, koska minulla on näistä kokemusta, mutta paikan sai aina tallille uskollinen broileri. Minut pantiin asuntopuolelle, että saatiin laittomasti jäävätä aina Hitas-asioissa! Vantaan energian lakkautettuun hallintoneuvostoon pääsin, mutta hyväpalkkioinen hallituspaikka meni aina penintallin broilerille.

Lahkolaishörhöilystä maailmanuskonnoksi!

Maailmanuskonnon papittaret olivat jälleen koolla Bonnissa vahvistamassa uskoaan ja tekemässä viisaita lupauksia maapallon pelastamiseksi! Tähän heille tarjosi omat luotettavat ”tiedemiehet” haluamansa väärennetyt luvut, tilastot, käyrät ja niistä tehdyt absurdit ennusteet! Vääräuskoisilla ei ollut asiaa geimeihin. Yhteistä näillä demokraattisilla päättäjillä oli se, että tiedot ja ymmärrys luonnonopissa ei yltänyt edes meillä vaaditulle peruskoulun oppimäärän tasolle, mutta usko korvasi kaikki puutteet tiedossa ja moraalissa!
Maailman koulutetuimmalle (aivopestyimmälle?) kansalle on koulussa opetettu, että elämä maapallolla perustuu fotosynteesiin. Fotosynteesin tehokkuus on verrannollinen valon, lämmön ja hiilidioksidin määrään, minkä vuoksi kasvihuoneisiin lisätään näitä tekijöitä parhaan kasvun saavuttamiseksi.

Optimaalinen lämpötila olisi noin 25 astetta, mistä maapallolla puutuu keskimäärin 10 astetta ja mikä meillä on melkein saavuttamaton helleraja, keskilämpötilan ollessa nollan vaiheilla! Puolestaan hiilidioksidin määrää kasvihuoneissa pyritään nostamaan kustannustehokkaaseen arvoon 1600 ppm, mikä on nelin kertainen ilmakehään verraten! Maapallolla on ollut jopa yli kymmenkertainen (5000 ppm/400ppm) CO2 taso, silloin kun täällä elämä on ollut kiihkeimmillään, ei siis tuhoutunut!
Prosessiin tarvitaan hiilidioksidin lisäksi vedyn palamistulosta vettä (H2O), mitä kasvit sisältävät yli 90 % ja eläimetkin 2/3 osaa, sekä vähäisessä määrin muita aineita. Näiden rakennusaineiden kierto aurinkoenergian avulla on siis maapallon elämän perusta, mutta uuden uskonnon mukaan sen tuho.

On paradoksi, että uskovaiset yrittävät hiilidioksidia (fotosynteesiä) torjumalla hävittää elämän, jota he kuvitelmissaan suojelevat! Kuitenkin kaikki heidän toimensa lisäävät ympäristön saastumista ja luonnonvarojen ehtymistä, mutta ilmastoon niillä ei ole vaikutusta! Auringon energialla toimiva luonnon kierokulku on yli kymmenen tuhatta kertaa tehokkaampi säätömekanismi, mitä ihmisen toimet!
IPCC on YK:n jäsenvaltioiden ilmastopaneeli, jonka YK:n ympäristöasioista vastaava apulaispääsihteerin Maurice Strong ”lätkäjengeineen” junaili v.1988. Sen tehtäväksi tuli osoittaa, että ilmasto on muutostilassa ja että se johtuu ihmisen tuottamasta hiilidioksidista! Tämän osoittamiseksi jäsenvaltiot ovat järjestäneet huijareille suuret resurssit ja propagandapäälliköksi palkattiin asiansa hallitseva Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore. Tämä ”ilmastoasiantuntija” on koulutukseltaan juristi ja toisen polven demokraattipoliitikko.
Ilmastonmuutos on ollut ihmisten vuosituhannet tuntema jatkuva käymistila, joka ei ole uskon asia, vaan kiistaton totuus ja jota ei tarvitse osoittaa. Jääkaudet ja pikkujääkaudet, sekä näiden välissä lämpimät jaksot ovat seuranneet toisiaan, vaikka nykyinen uskonto ne kiistääkin!
Sen sijaan ihmisen osuuden tieteellinen näyttö ilmaston lämpenemiseen pitäisi olla mahdoton tehtävä, sillä kaikki tosiasiat osoittavat muuta. Usko kuitenkin tulee avuksi ja pelastaa kaiken. Lämpeneminen lisäksi parantaisi etenkin pohjoisten alueiden elinkelpoisuutta ja edistäisi fotosynteesiä. Suomalaisten tyhmyyttä kuvaavaa se, että mikäli ihmisen toimet lämmittäisivät ilmastoa, niin Suomi, eniten höytyvä maa, taistelee kaikista hurjimmin intressiään vastaan!
Jo väite, että heikko kasvihuonekaasu hiilidioksidi olisi ilmastonmuutoksen aiheuttaja, on absurdi. Vielä järjettömämpää on väittää, että ihmisen tuotos, joka on vähäinen 30 Gt (muutama prosentti) maapallon 800 Gt:n vuosituotannosta, jota siis tarvitaan elämän ylläpitoon, on syypää ilmaston lämpenemiselle ja että tätä vähentämällä maapallo pelastuu.

Ihmisen tuottamilla ”saasteilla” ei siis ole merkitystä ilmastomuutoksiin. Sen sijaan vahva kasvihuonekaasu vesihöyry ja siitä mutkikkaan systeemin muodostaneet vesipisarat (pilvet) käytännössä aikaansaavat ilmastonmuutokset. Tässä prosessissa auringon osuus on yli 10 000 kertainen (172500TW-29%/13TW) verrattuna ihmiseen! Tarvitaan taas valtavaa uskoa ihmiskunnan kykyyn pelastaa maapallo onneksi kuvitteelliselta vaaralta jota ei ole olemassa.

”Valtioyhtiö” Fortum on tehnyt kaupat raskaasti tappiollisesta, itseään kymmenkertaisesti suuremmasta saksalaisesta Uniper energiayhtiöstä! Yhtiön tuotannosta 80 %, mikä on koko Euroopassa sama jakauma, perustuu uskovaisten kieltämien uusiutumattomien hiilivetyjen, kivihiilen ja maakaasun polttoon.
Ostajien mielestä kauppahinta oli edullinen. Miksi saksalaiset myisivät hyvää halvalla? Aiemmista saksaostoksista ei liene opittu.
Muistamme muiden yhtiöiden kompuroinnit Saksanmaalla, joista kohtalokkaimpia olivat Nokia ja ”valtioyhtiö” Sonera. Suuryhtiö Nokia onnistui hävittämään pörssiarvostaan 1000 miljardia markkaa ja Sonera 400 miljardia markkaa muutamassa vuodessa osin Saksanseikkailuillaan.
Miten käy lilliputti Fortumille, jonka johtaja Lundmark peräsi aiemmin energiapolitiikassa enemmän valtaa tunteen ja politikoinnin sijasta markkinoille ja ammattilaisille?
Ääni on muuttunut kellossa. Nyt Lundmark näkee hiilen polton korvaamisen ilmastosyistä maakaasulla välttämättömänä!
Yhdysvaltain ympäristökeskuksen tutkimusten mukaan maakaasun, mikä on pääosin metaania (hiilivety), tuotannossa aiheutuvat vuodot johtavat jopa 15 kertaiseen lämpövaikutukseen verrattuna kivihiilen polttoon, sillä tuotannossa karkaava metaanimolekyyli on yli sata kertaa tehokkaampi kasvihuonekaasu, kuin hiilidioksidi!
Kun uskovaisille selviää tämä, loppunee myös maakaasun poltto, joten saamme tyytyä tuulimyllyihin ja aurinkopaneeleihin, eli ”ottaa virtaa töpselistä”!

Vain psykologi voi ymmärtää meidän katastrofaalisen ilmasto-ja energiapolitiikan!
Tiedämme, että ”suurimmat saastuttajat”, kuten esimerkiksi Saksa ja Kiina ovat lisänneet rajusti hiilivoimaansa, sillä Saksassa ei valtaa käyttävät ymmärrä ydinvoiman rauhanomaisen käytön ja ydinsodan eroa! Hehän elivät ja traumatisoituvat kylmän sodan aikakaudella ydinsodan pelossa.
Kiinassa puolestaan rakennetaan ja uusitaan kivihiililaitoksia meidän maksamilla päästöoikeuksilla, joita konsultoimaan pakeni ilmastogaten arkkitehti Maurice Strong liian aikaisen maailmanloppuennusteensa vuoksi. Nykyiset ovat ottaneet opiksi ja nyt mielikuvituskäyriä piirrellään hörhöille 100 vuoden päähän!
Hiilivuodon seurauksena maapallon saasteet lisääntyvät, koska vähäpäästöinen teollisuutemme siirtyy kustannussyistä muualle. Sama on vaikutus päästökaupalla, millä rikolliset tekevät suurta rahaa. Äskettäin vuoti julkisuuteen tapaus, jossa ”pakolaisveljekset” huijasivat Tanskalta 8 miljardia päästökaupalla. Rahat epäillään menneen terroristien asehankintoihin.
Itse olen lisäksi huolissani, kaatuko valtakunnan syöttöverkko ja tuleeko jo kylmäksi povattuna ensi talvena maahan täyspimennys ja kauanko se kestää? Kenelle sitten jaetaan niukkaa sähköä, sillä sähkö ei riitä kaikille, vaikka ilmastopoliitikot luulevatkin sitä tulevan rajattomasti töpselistä?

Suomessa, jolle lämpötilan nousulla olisi eniten hyötyä, pelotellaan ja valehdellaan maailmassa eniten, meille hyödyllisen muutoksen torjumiseksi! Kampanjaa on valjastettu vetämään eduskunnan valvoma oma propagandatoimisto Yle perinteisten naapurista lainattujen oppien mukaisesti!
Tulostakin on tullut, sillä ¾ kansasta on jo ahdistunut ilmastonmuutoksesta ja sehän oli ihmisen tuottama hiilidioksidi! Itse kuulun niihin ¼, jotka ovat huolissaan perustellusti päättäjien tieto-ja moraalin tasosta ja tuloksesta mihin tämä hulluus johtaa!
”Meillä päätökset tekevät psykopaatit, jotka eivät mitään välitä ja tollot, jotka eivät mitään ymmärrä”, lausui varapääministeri Timo Soini!
Pääministeriehdokas Jan Vapaavuori puolestaan kirjassaan kuulemma väitti, että politiikassa pärjää patoloogiset valehtelijat, psykopaatit ja narsistit.

Itsekin sain kuulla ryhmäjohtaja Erkki Heikkoselta puolueen kannan 1988, kun liityin kokoomukseen ja tulin valituksi kaupunginvaltuustoon, että Pauli olet liian rehellinen mies politiikkaan, puolue ei tule tukemaan sinua! myöhemmin sain kuulla häneltä toisen opin:"ryhmässä on sinun vihamiehesi, muut ovat yhteistyökumppaneita"!
Niinpä nykyään Jannen johtamassa Helsingissä tulee valituksi valtuustoon hänen mainitsemilla avuilla, jos lisäksi vastustaa ilmastonmuutosta ja guggenheimia, tai moskeijaa, tai Malmin rakentamista! Äänestäjien gallupeissa vaatimat osaaminen, rehellisyys ja luotettavuus ovat politiikassa painolastina.
Viimeisin totuuden paljastava Ylen ohjelma aiheesta oli Martti Backmanin ja Matti Virtasen mainioissa tutkivan journalismin MOT Ilmastogate sarja mm. 7.12.2009 (suosittelen katsottavaksi MOT areenasta), joidenka jälkeen toimitetuissa kaikissa ohjelmassa on ollut hyvä todeta ilmastonmuutoksesta virallinen totuus!
Aiemmin laitosta, joka jatkaa perinteitään tuloksellisesti, kutsuttiin ”Reporadioksi”!
Kaupallinen media on puolestaan helppo saada talutusnuoraan lastenkasvatuksessakin käytetyillä menetelmillä: uhkaa, kiristä, palkitse!

Vain Jesse Venturan 26.5.2015 TV4, salajuoniteorioita käsittelevän sarjan osa pureutui huijaukseen. Esimerkiksi Maikkariin ja Hesariin on saatu ilmeinen hyvä diili levittää ahdistusta kansan keskuuteen maapallon tuhosta, sillä näissä kaikki maailmalta poimitut onnettomuudet pyritään selittämään maksettujen ”asiantuntijoiden” avulla ilmastonmuutoksen aikaansaamiksi!

Päättäjien edesvastuuttoman, valheisiin perustuvan ilmastopolitiikan seurauksena, olemme saaneet menettäneemme huoltovarmuuden katastrofaaliset riskit!
Sähköverkon kaatumisen seuraukset olisivat elämiselle välttämättömien toimintojen lähes totaali pysähtyminen! Loppuisi ruoka, vesi, lämpö, valo ja kaikki muutkin perustarpeet olisivat uhattuna.
Psykologian mukaan geeniperintömme seurauksena on, että ihmistä on helppo huijata ja pieni porukka pelollaan saa käynnistymään massahysterian, jolloin ihmisiltä häviää loppukin järki.
Tämä on onnistuttu toteuttamaan muuallakin kun Pohjoiskoreassa, kuten huomaamme (vapaan median maassa= Pohjolan P-Koreassa)!
Siis riski on tiedostettu, eikä mitään pystytä takaamaan, sillä jo normaalina viime talvena olimme kriisissä! Sähkön tarve oli 15 000 MW ja oma kapasiteetti enää ainoastaan 10 000 MW, sillä ”saasteinen” elintärkeä varavoima on ajettu alas maapallon pelastajien vaatimuksesta!

Tosiasia on, että suurilla tukiaisilla rakennetut ainoat ”sallitut teholähteet”, tuulimyllyt ja aurinkopaneelit, tuottavat marginaalisesti, mutta hurjan kalliisti sähköä juuri silloin, kun ei ole kysyntää, mutta ei mitään kun tarve on suurin! Jo nyt veronmaksajat on sitoutettu lähes neljän miljardin tukiaisiin veroparatiiseista toimivien tuulimylly-yhtiöiden rahoittamiseksi ja lisää on tulossa! Herää kysymys, onko jakajat ja omistajat samoja tahoja, jolloin toimtaa voisi ymmätyää!

Lisäksi olen eri yhteyksissä mm. kaupunginvaltuustossa, sekä Helsingin suomalaisen klubin tiedeilloissa oman eriävän mielipiteeni ilmastonmuutoksen syistä ja energiapolitiikasta. Klubilla on esitelmöijinä ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ollut IPCC:n ”lätkäjengiläiset”, akateemikko Kulmala ja viimeksi pääsihteeri Petteri Taalas (26.11.2018. Olen kertonut myös näkemykseni Pääkaupunkiseudun energiatarpeen turvaamiseksi. Järkevintä ja edullisinta olisi rakentaa alueelle ydinvoimala, tai useampia pieniä yksiköitä, sekä polttoaineen loppusijoituspaikka samaan kompleksiin peruskallion sisään. Yhdyskuntajätteen poltto toimisi lisälämmön lähteenä. Näin saavutettaisiin edullisin, turvallisin ja ympäristöystävällisin energiatuotanto, jotka ovat tavoitteemme. Muistettakoon, että mm. Ruotsi on perunut aiemmat päätöksensä ydinvoiman alasajosta ja päättänyt lisärakentamisesta!
Kerroin, kuinka Niels Bohrnin kvanttimekaniikan laitoksen tutkijat olivat jo vuonna 1995 todenneet, että ilmaston lämpeneminen johtuu yksinomaan auringon tehovaihteluista tietyn mutkikkaan magnetismin muutosten ja kosmisen säteilyn mukaisesti. He saivat tietokone-ennusteensa ilmastonmuutoksesta toimiviksi, jättämällä hiilidioksidin kokonaan pois. YK:n ilmastopaneli IPCC puolestaan on mennyt täysin metsään kaikissa ennusteissaan, joissa se on pyrkinyt osoittamaan hiilidioksidin syyksi ilmastonmuutoksiin.
Lisäksi kerroin, kuinka juuri nyt olisi ulkona parikymmentä astetta pakkasta, ellei pilviverho, siis auringon höyrystämä vesi, estäisi lämmön karkaamisen avaruuteen ja aikaansaisi suojasäätä. Esitelmöijien mukaan ilmastokatastrofin aikaansaa ihmisen hiilidioksidipäästöt, mitkä on saatava kiireesti Suomen esimerkin mukaan Pariisin sopimuksen tasolle.
Mainitsin, että esim. Kiina, joka edustaa 10 Gt/vuosi kolmannesta maapallon päästöistä, on lisännyt päästöjään 4,2 kertaisiksi, kun Suomi, jonka päästöt on muutama promille Kiinan päästöistä, on ainoana alentanut niitä sopimuksen 20%, mitä vielä halutaan entisestään leikata.
Suomaisten luontojärjestöjen ”ilmastovastaavat asiantuntijat” ovat saaneet runsaasti mediajulkisuutta syylistelemällä ja petättelemällä ihmisiä perättömillä väärillä teorioillaan ilmastonmuutoksen syistä.
Maapallon todellisen ongelman, kehitysmaissa tapahtuvan väestöräjähdyksen, tietävät kaikki, mutta aihe on tabu, josta ei saa keskustella.
Kirjoitin siitä pikkupoikana puoli vuosisataa sitten kouluaineita, koska asia painoi suuresti mieltäni.
Silloin maapallon kolmesta miljardista ihmisestä kaksi näki nälkää. Nyt tilanne on pahentunut kriisiksi, lähes kahdeksasta miljardista kuusi on samassa tilassa, koska ongelmaa on vain ruokittu kasvamaan.
Elinaikanamme kehitysmaiden jo silloin alueen kantokyvyn ylittänyt väestö on kymmenkertaistunut käytännössä pelkän ruoka-ja lääkeavun seurauksena. Pitäisikö jo nyt ryhtyä hoitamaan oikeaa maapallon ongelmaa tarjoamalla ihmisille myös tietoa ja koulutusta.
YK on vastuussa maapallon todellisesta ongelmasta, mutta yrittää selvitä vastuustaan perustamansa poliittisen ilmastopanelin, IPCC:n valepropagandan avulla.
Pauli Leppä-aho

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Aamun uutisissa näin vilaukselta ympäristöministeriön virkamiehen kertomassa kuinka Kiina on tehnyt jo paljon Pariisin sopimuksen edellyttämiä tekoja! Toisen tiedon mukaan vain Suomi on vähentänyt viidenneksellä CO2 päästöjään vuodesta 1990! Kiinan päästöt ovat kasvaneet 320%, eli 4,2 kertaistuneet ja edustavat kolmannesta koko ihmiskunnan päästöistä! ja toimittajatollo uskoo?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset