Jyrki Itkonen Sähköä lämpöä Suomeen

Pientalojen öljylämmityksen päästöjen vähentäminen tuulivoimalla

Suomessa on Öljy- ja biopolttoaineala ry:n mukaan (linkki) 190 000 polttoöljylämmitteistä pientaloa, jotka kuluttavat polttoöljyä vuodessa 600 miljoonaa litraa. Tuo pientaloissa poltettava öljymäärä vastaa 6 TWh:n vuotuista lämpöenergiamäärää (polttöljyn energiasisältö 10 kWh/l). Tuon öljylämmityksen 600 miljoonan öljylitran vuotuiset CO2-päästöt ovat noin 1,6 milj.tonnia vuodessa (261 CO2t/MWh).

Tuulivoima tuotti sähköenergiaa vuonna 2017 noin 4,8 TWh. Jos Suomen kaikkiin öljylämmitteisiin pientaloihin asennettaisiin maalämpöpumppu, tuolla 700:n tuulivoimalan tuottamalla vuosienergialla voitaisiin kattaa noiden pientalojen lämpöpumppujen tarvitsema vuotuinen sähköenergia. Ongelma tietysti tässäkin on se kaikkein kylmin aika, jos ei tuule. Rakentamalla pumppuvoimalaitos jonnekin päin Suomea, vaikka Lapin jollekin tunturille kuten Walesissa on tehty, saataisiin säätövoimaa sähkölle huomattavasti halvemmalla kuin varastoimalla sähköä akkuihin. Tällainen pumppuvoimalatoiminta on varsin normaalia Keski-Euroopassa ja Englannissa, josta tässä yksi linkki malliksi. Sähkön varastoiminen voi siis olla yhtä halpaa kuin lämmön varastoiminen lämpöakkuihin, jos niin halutaan. Tällainen pumppuvoimala on yksinkertainen tuulivoimalan sähköenergian talteenottotapa, jos sellaista johonkin vaikkapa tyynen päivän varalle tarvitaan.

Huomioita

Alussa annetun linkin lähteen mukaan öljyn polttamisen hyötysuhde on 95 %, eli se on huomioitava laskelmissa, jos tarkempia laskelmia tehdään sekä se, että lämpöpumppujen kautta tuulisähköenergiaa ei tarvita koko öljyn hyötylämpöenergiaa vastaavaa määrää, koska noin puolet pientaloon tulevasta lämmöstä, tulee maasta. Tuulienergiaa jäisi siis jonkun verran muillekin sitä ostaville sopimusasiakkaille, joita Suomessa on tällä hetkellä jo aika paljon.

Öljylämmitteiseen taloon lämpöpumpun asentaminen edullista, koska lämmityskiertojärjestelmä on yleensä valmiina.

Sähkölämmitteiset talot, suora sähkölämmitys

Suomessa on eri lähteiden mukaan noin 800 000 suoralla sähkölämmityksellä lämpenevää pientaloa. Asentamalla niihin maalämpöpumput, Suomen vuotuista sähköenergian kulutusta saataisiin vähennettyä useita terawattitunteja. Tämäkin kokonaisvaltainen investointi vähentäisi CO2-päästöjä, koska lämmitysenergiaa tarvitaan eniten kovimpien pakkasten aikaan silloin, kun jopa tehoreservissä muuten olevaa Meri-Porin 40-42 % hyötysuhteella toimivaa hiililauhdelaitosta tarvitaan.

Lopuksi

Kun maalämpöpumpuilla + tuulivoimalla on hoidettu tämä helppo öljylämmiteisten talojen CO2-vähennys pois ja lisäksi on toteutettu sähkön käytön tehostaminen suorassa sähkölämmityksessä olevissa taloissa, olisikin hyvä siirtyä kaupunkien talojen ja lämpöjärjestelmien kimppuun. Valtio voisi avustaa tässä maalämpöön siirtymisessä/CO2 vähennyksessä samaan tapaan kuin avustaa tuulivoimaa. Edellisten asioiden lisäksi yksi erinomainen valtion avustuskohde olisi myös kaupunkien kerrostalojen lämmöntalteenottojärjestelmien rakentamisessa, koska harvalla kerrostalolla on varaa niitäkään rakentaa. Sitäkin kautta saavutettaisiin valtava vuotuinen lämmitysenergian säästö ja se vaikuttaisi polttoaineiden käyttöön ja erilaisiin päästöihin mittavasti. Päästöihin siis voidaan vaikuttaa rahallisella tuella tehokkaasti ja aivan konkreettisesti muunkin kuin pelkän tuulituen kautta, jonka vaikutuksia ei voida edes mitata, vaan niitä voidaan pelkästään arvailla, koska ne ovat niin epäsuorat ja hieman toiveikkaatkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Laskelmissa pitäisi huomioda päästönä myös se, mitä öljyn poraus, jalostus, kuljetus ym. eri vaiheet tuottavat päästöjä. Ihan taikavoimin se ei ilmesty sinne ok-talon säiliöön.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Laskelmissa pitäisi huomioida myös se kuinka paljon päästöjä tuulimyllyjen rakentaminen synnyttää (Betonin ja teräksen valmistus, harvinaisten metallien valmistus, kuljetukset, suoalueiden muokkaus) ja kuinka paljon hiilinieluja poistuu myllyjen, uusien sähkölinjojen ja keskelle korpea rakennettujen ylileveiden teiden alta. Huomioitava että hiilinielut poistuvat ikuisiksi ajoiksi senkin jälkeen, kun myllyt eivät enää toimi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Toki. Tosin intensiivinen öljytalous taitaa tarvita betonia, terästä ja muita luettelemiasi resursseja moninkertaisesti enemmän. Eivätkä ne luonnonalueet öljyntuotannon jäljiltä kovin kukoistavassa kunnossa ole.

Jotenkin aivan järjetöntä - tai sitten epätoivoista tarkoitushakuisuutta - kauhistella tuulivoiman tuhoavan hiilinieluja. Ajotie ja voimalan juurelta pieni pläntti, eihän yksi tuulivoimala muuta tarvitse. Samaa sarjaa kuin tekopyhä ulina lintujen tuhoutumisesta. Tavanomainen energiantuotanto tappaa ja ajaa sukupuuton partaalle tolkuttoman paljon pahemmin lintuja. Tai autot ja kissat. Aron pojat sun muut hörhöt eivät kuitenkaan näistä välitä.

Tuulivoman vastustajat esiintyvät mielellään järjen äänenä ja suurenmoisina asiantuntijoina. Ainakaan mittasuhteita ei ymmärretä juuri yhtään. Ja ne äänten kuulijat sitten vielä erikseen...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi Vastaus kommenttiin #17

Älähän nyt Mäkinen. Muutaman tuulivoimakaavan kimpussa olen ollut. Lapin korpeen tiettömille taipaleille vaarojen laelle, pohjavesialueille, on suunniteltu kymmenien kilometrien pituinen tieverkosto, jotta saadaan myllyjen osat perille. Teiden on oltava 10 m levyiset ja kurvit ei liian jyrkkiä. Lisäksi 20 - 20 km sähkölinjat runkoverkkoon. Yhden myllyn alle ei jää kuin hehtaari, mutta tiet ja sähkölinjat aivan eri juttu. Ja huom. Mylly toimii sen 15-20 vuotta (Tutkimusten mukaan 12 -15 vuotta), mutta hiilinielut saattavat poistua ikuisiksi ajoiksi.

Sinun pitäisi nähdä norjalaisten dokumentti myllyjen tappamista merikotkista ja muista merilinnuista, niin veikkaisin, että vihreänä luonnosta kiinnostuneena henkilönä mielipiteesi muuttuu.

Kerro minulle yksi pätevä syy, miksi Suomeen pitää rakentaa tuulivoimaa. CO2-päästöjen vähentäminen ei riitä. Se kun ei pidä paikkaansa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #18

Kirjoitukseni ei ollut ollenkaan puheenvuoro tuulivoiman puolesta, kunhan vaan naureskelin vastustajien alkeellisimmille argumenteille. Toistelet nyt niitä uutterasti: sähkölinjat tuhoavat Lapissa hiilinielut lopullisesti jne. Kohta varmaan taas kanansilmätkin räjähtelevät.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Parhaiten näitä edistetään myöntämällä valtion takaamia matalakorkoisia energialainoja. Niitä voidaan käyttää myös sopivassa määrin muihin energiankulutusta pienentäviin investointeihin. Tavoittena olisi säästää energiamenoissa laina kokonaan takaisin. Aika monen remontti jää pankista kiinni, kun lainaa ei saa pienillä tuloilla.

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Näin se Lauri-Pekka Alanko on! Minä olen sillä kannalla, että tämä uusin tuulituen mijardin euron potti olisi pitänyt suunnata tähän lämpöpumppuhommaan riippumatta siitä missä asuu. Nuo 700 3 miljardilla eurolla tuettua tuulimyllyä kyllä ovat jo ihan tarpeeksi näin ensimmäisessä vaiheessa.

Ja tuo tuulivoiman energiavarasto olisi myös pitänyt rakentaa. Kun ei tuulee ja sähköä on liikaa tarjolla, pumpataan vettä yläaltaaseen kuten tuolla Walesissa Dinorwigissä ja kun on tyyntä, tehdään sähköä laskemalla vesi turbiinin läpi takaisin ala-altaaseen.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Taannoin kerrottiin, että Kiinassa otetaan joka vuosi käyttöön 1 - 2 uutta hiilivoimaa niiden tehtaiden tarpeisiin, jotka valmistavat tuulivoimaloita.

Totta vai tuarua, en tiedä, mutta tarinan opetus on tietenkin se, ettei sitä tuulivoimalaakaan saa pystyyn päästöttömästi. Jossain se tedään ja kuljetetaan ja sitten bystytetään kerrostalon painoiseen betonijalkaan.

Mutta näistä varmaan joku osaisi tehdä laskelman. Tekniikan Maailmassa oli taannoin laskelmia siitä, missä ajassa sähköauto säästää valmistuksessaan syntyvän CO2-lisän (polttomoottoriautoon verrattuna n +50 %) takaisin. Lopultakin ihan maltillisessa ajassa - tosin riippuen vahvasti siitä, miten sähkö tuotetaan.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kiinaan rakennetaan hiilivoimaa yli 500 000 MW verran. Saman verran Intiaan. Intia on ilmoittanut kolminkertaistavansa hiilen käytön vuoteen 2030 mennessä.

Koko maailmaan on rakenteilla yhteensä 1 400 000 MW uutta hiilivoimaa. Turkki 36 000 MW, Saksa 20 000 MW, Hollanti 3 500 MW, Puola 12 000 MW.

Kiinasta on lisäksi todettu, että heidän päästönsä ovat 20 % suuremmat kuin on ilmoitettu. Paljon tilastoimattomia CO2-päästöjä.

Suomeen on rakennettu 2000 MW tuulivoimaa ja meille uskotellaan, että maailma pelastuu, kun rakennetaan lisää.

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Teppo Rainikko, 1600 hiilivoimalaa oli rakenteilla 2017

https://www.nytimes.com/2017/07/01/climate/china-e...

Tässä kuva minne päin maailmaa niitä tehdään.

https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2017/0...

Maailma tarvitsee kaiken aikaa lisää enrgiaa, koska kehitysmaiden elintaso nousee kaiken aikaa. Lisäksi vuoteen 2030 mennessä maapallolle syntyy noin 1 miljardi ihmistä lisää, joiden myös on saatava energiaa.

Maapallolla on toki myös reservissä polttoainevaroja, kun ajatellaan vaikka Siperian ikiroudassa olevaa turvetta. Se saadaan käyttöön sitten joskus, kun muu loppuu ja sen Siperian turpeen tuottaminen onnistuu varmaan ihan yhtä hyvin kuin hiilen louhiminen Huippuvuorilta, jota Norja ja Venäjä ovat tehneet jo pitkään.

Suomi taistelee mm 3-4 mijardin euron tuulitukiaisin näitä fossiilisia polttoaineita vastaan, mutta eivät Venäjä, Norja, Kiina, USA, Saudi-Arabia, Australia jne korviaan hetkauta tälle Suomen subventoinnille. Kyllä maakaasulle, öljylle ja hiilelle löytyy halukkaita ostajia maailman tappiin asti ja kysyntä vain kasvaa kaiken aikaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Rakentamalla pumppuvoimalaitos jonnekin päin Suomea, vaikka Lapin jollekin tunturille kuten Walesissa on tehty, saataisiin säätövoimaa sähkölle huomattavasti halvemmalla kuin varastoimalla sähköä akkuihin."

Ei näytä löytyvän netistä kovin paljon tarinaa Korpilahden Vaaruvuoresta, mutta siinä olisi kaiketi pinnanmuodoilta sopiva kohde:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Korpilahti#N%C3%A4ht...
Luonnonarvot vaan taitavat ajaa ohi. Sitä pelkään niissä Lapin tuntureissakin olevan liikaa tähän käyttöön.

Mitä tulee tuohon Walesin pumppuvoimalaan, niin siinähän on aika hulppeat tehot, reippasti enemmän kuin yhdessä ydinvoimalayksikössä.

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Risto Jääskeläinen, olen käynyt tuolla Dinorwigissä vierailulla ja hienosti se oli maisemoitu vuorelle, vaikka sielläkin vastustus oli kuulemma kovaa.

Olen myös kiertänyt Vaarunvuoren luontopolun moneen kertaan, koska mökkimme on siinä lähellä. Upea paikka ja hienot näkymät Päijänteelle! Muistan myös sen ajan, kun IVO suunnitteli tuota puppuvoimalaa, jonka luontoväki torppasi. Silloin oli sähköä runsaasti tarjolla usein etenkin yöaikaan, koska Suomen voimaloista loppui alassäätövara ja pahimmillaan sen takia jokia keväällä juoksutettiin ohi.

Helsingissäkin etenkin keväällä ja syksyllä ja CHP-voimalat pantiin yöksi höytyturbiinin osalta pikasulkuun ja kaupunkia lämitettiin ns. reduktioajolla. Se rikkoi yhdessä vuodessa mm. turbiinien pikasulku-säätöventtiilit, jotka saivat jatkuvia lämpöshokkeja, mutta niiden vuotuiset uusimiskustannukset useita satoja tuhansia euroja olivat halvemmat, kuin sähkön joutoon ajo ja ohijuoksutukset.

Luultavasti sama aika palaa tiettyinä aikoina, kun Olkiluoto3 lähtee ajoon. Olen tosin varma, että tuulivoima-ala tulee rummuttamaan, että se on heidän "ansiotaan", että sähköä riittää. Siitähän oli jo Aalto-yliopistolla ennakkoa 2015 tämän tutkimuksen valossa, joka meni pieleen ei niinkään tuulivoiman tuottamattomuuden takia, vaan siksi, ettei Olkiluoto 3 lähtenytkään vielä ajoon:

"Tuulivoima laskee sähkön hintaa Pohjoismaissa liki 70 % – Voimayhtiöt menettäisivät miljardeja. Valtioiden tukema tuulivoima mullistaa Pohjoismaisen sähkömarkkinan ja voi jopa romahduttaa perinteisten sähköntuottajien nykymuotoisen liiketoiminnan muutamassa vuodessa. Asia käy ilmi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun riippumattomasta tutkimuksesta."
https://yle.fi/uutiset/3-8411187

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Tuulivoima laskee sähkön hintaa Pohjoismaissa liki 70 % – Voimayhtiöt menettäisivät miljardeja. Valtioiden tukema tuulivoima mullistaa Pohjoismaisen sähkömarkkinan ja voi jopa romahduttaa perinteisten sähköntuottajien nykymuotoisen liiketoiminnan muutamassa vuodessa. Asia käy ilmi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun riippumattomasta tutkimuksesta."
https://yle.fi/uutiset/3-8411187

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Martti Nurmi

70-luvulla sitä pidettiin esimerkkinä, kun vesivoimarakentamista opetettiin. Se kauhisteltiin sittemmin unohduksiin luontoarvoihin vedoten.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Mitä pahaa siinä on, että me ostamme Ruotsista vesivoimaa markkinahintaan, jos se on jatkuvasti sen 30-50 €/MWh halvempaa kuin suomalainen tuulivoima?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Maalämmön ja yleensä ilmalämpöpumppujen työllistävä vaikutus on merkittävä. Jos öljylämmitteiset talot korvattaisiin maalämmöllä, voisi maalämmön rakentaminen olla suurin uusiutuvan energian työllistäjä.

Uusiutuva energia työllistää Suomessa noin 40 000 henkilöä. Suurin osa siitä on biomassalla ja pienin osa tuulivoimalla noin 5 %.

Suomen suurimman tuulivoimatuen saajan Tuuliwatti Oy:n palkkalistoilla on 0 henkilöä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Kirjuuttelen - muistista- saman kommentin ,joka deletoitiin muiden 35 kommentin kanssa bittiavaruuteen.

Maalämpöinvestointi on käsittääkseni n. 20.000€ : takaisinmaksuaika (TMA) on noin kymmenisen vuotta, jos perheessä on muutama teini kuumaa vettä tuhlaamassa. Lapsettomille pariskunnille ja yksineläjille investointi ei ole kannattava : TMA menee yli 20 vuoden.

Ilmalämpöpumppu maksaa asennettuna 1500-2000€ . Oikein käytettynä ( saa käyttää myös jäähdytykseen..) TMA on vain 3-4 vuotta lämmitysmuodosta riippumatta.

Oma kymmenisen vuotta vanha ilmapumppuni pienensi sähkölaskuamme noin 5000kWh vuodessa => säästö n. 500€/vuosi.
(Minä tai lähipiirini ei ole mukana ilmalämpöbisneksessä.)

Edit : Netistä löytyi juttuja aiheesta :

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-20000...

"Hirvosen mukaan maalämpöpumpulla säästää joka tapauksessa vuodessa noin tuhat euroa, kun kyse on vähintään 150 neliön talosta."

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Maalämmön kohdalla osittain kyse on suuren kysynnän mahdollistamasta rohkeasta hinnoittelusta. Ei ole olemassa mitään järkevää syytä, miksi joku jääkaapin kompressoria vastaava laite maksaa saman verran kuin hyvä uusi henkilöauto samoilla veroilla (jossa muuten tulee kaupan päälle muutaman kW kompressori).

Maanrakennustöiden osuutta voisi mahdollisesti pienentää tekemällä maalämpöpumpun, joka toimisi käytännössä ilmalämpöpumppuna 95% ajasta ja ottaisi maasta tai vedestä lämmön pieneltä alueelta vain kovilla pakkasilla.

Toki vastaava viritys on mahdollista tehdä myös ilmalämpöpumpulle: ottaa kovilla pakkasilla esilämmitetyn ilman salaojaputken kautta jolloin laite toimii kelillä kuin kelillä. Tai tekee nolla-asteista ilmaa jäädyttämällä vettä. 10 litrasta vettä saa kilowattitunnin lämpöä. Pihalla on sitten kovimpien pakkasten päättyessä komea jäälohkare, jolla voi kelien lämmittyä torjua niin ilmastonmuutosta kuin alkukesän kuivuuttakin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Joskus tulevaisuudessa tulevat sukupolvat manailevat aivan varmasti sitä, että taloja lämmitettiin aiemmin fossiilisella öljyllä.

Tänä päivänä öljylämmitys on huomattavasti halvempaa ja kevyesti verotettua sähköön nähden l. jollakin tavoin olemattomalla verotuksella tuettua.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Tuulimyllyille on oltava varalla aina saatavaa energiaa, pyöritetään niitä lämpöpumppuja sillä energialla, mitä ihmettä niillä häkkyröillä tehdään.
Jos tunturit halutaan pilata asennetaan ne täyteen nopeuskameroita ((

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset