Jyrki Itkonen Sähköä lämpöä Suomeen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sää

Sään ääri-ilmiöt, osa II: Pakkasta, kylmää ja jäätä

Edellisessä blogissani oli vanhojen lehtien kertomana historiaa maapallon helteistä ja kuumista ajoista, linkki. Syitä niille historian helteille ei ole juuri missään kerrottu tai arveltu. Luultavasti CO2 ei ainakaan aiheuttanut noitä kuumia aikoja, eikä se aiheuta tuleviakaan kuumia aikoja, koska sen teho on 82 -prosenttisesti käytetty 400 ppm pitoisuuksilla, kuva 1.

Tämän talven säät eivät ole suuria kummajaisia

 Hesarissa toimittaja Mikko Puttonen on kirjoittanut artikkelin otsikolla ”Maailman kummat talvisäät liittyvät toisiinsa”. Artikkelin otsikko tulee tietysti siitä, että Saharassa on satanut lunta kuten Espanjan aurinkorannikollakin ja toisaalta täällä Etelä-Suomessa on lumetonta. Pohjois- ja Itä-Suomessa lunta on tullut jo liikaakin.

Ilmastonmuutos voi pilata Suomen säät

Monet kuvittelevat, että ilmastomuutos on Suomen kananalta hyvä asia. Valitettavasti ilmastonmuutos voi muuttaa ilmastosysteemejä, joten voi käydä esimerkiksi niin, että Suomen kesistä tulee keskimäärin viileitä ja sateisia ja talvista lämpimiä ja sateisia. Pitäisi tehdä skenaarioita myös tuollaisesta, eikä vain lähteä selvittämään ilmastonmuutoksen myönteisiä vaikutuksia Suomelle, kuten täsä tehdään: 

Ilmasto ja me

Emme voi vaikuttaa säähän millään tavoin, vaikka ehkä haluaisimme. On  sopeuduttava tai etsittävä parempaa muualta, jos paikallinen ei kelpaa. Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot.  Säähavaintoja tekee jokainen tavallaan. Ilmasto on toisen tason havaintoihin perustuva ilmiö.  Sen muutoksia emme pysty aisteillamme havaitsemaan. Tietoisuus siitä ja intohimot sen osalta ovat myös aivan toisella tasolla kuin sään kohdalla.   

Nauvossa 4-senttisiä rakeita

Äsken Nauvossa tuli ukonilman yhteydessä 4-senttisiä rakeita, kuva. Multainen, koska poimin ruusupenkistä, ei kelpaa taivaalliseen grogilasiin. Onneksi auto ei klommoontunut. 

Lisäsin toisen kuvan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä